3D tisk a modelování na naší škole

Naši žáci a žákyně měli po dobu dvou měsíců možnost vyzkoušet si práci s 3D tiskárnou Rebelix, kterou nám zapůjčil spolek MAS Opavsko.

Během dvou měsíců se žáci pod vedením učitele Jiřího Hromady seznámili s technologií 3D tisku a tvorbou výrobků pomocí 3D modelování na počítači ve speciálních programech. Naučili se nejen převést již hotové modely do tisknutelné podoby, dokonce se mnozí naučili vytvářet vlastní 3D modely, poté je počítačově upravovat a přímo zaslat do tiskárny – každý, kdo viděl tuto technologii prvně, byl fascinován postupným zhmotněním výrobku, který byl ještě před malou chvílí pouze virtuální z jedniček a nul…

Technologii 3D tisku žáci a žákyně využili při výrobě figurek do vlastní deskové hry v rámci soutěže Deutsch ist Nummer Eins! (psali jsme zde:https://skola-opava.cz/2019/03/04/hast-du-lust-nimm-den-bus-und-spiel/).

Postavičky, hlavolamy, píšťalky, modely budov a další výrobky byly také prezentovány na akci „badatelské odpoledne pro předškoláky“ (https://skola-opava.cz/2019/03/17/predskolackum-se-na-zs-sramkova-libilo/), odkud si ti nejmenší návštěvníci odnesli dárek z 3D tiskárny v podobě malé 3D sovičky.

Velice děkujeme Místní Akční Skupině Opavsko za zapůjčení 3D tiskárny a těšíme se na další spolupráci.

Mgr. Jiří Hromada