Dvě medaile z nejprestižnější výtvarné soutěže

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice (MDVV Lidice) byla založena v roce 1967 k uctění památky dětských obětí z české obce Lidice, zavražděných německými nacisty, a všech dalších dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech.

Tato původně národní výstava se stala v roce 1973 výstavou mezinárodní a během své historie se stala dobře známou nejen mezi dětmi a učiteli u nás, ale doslova v celém světě. Slavnostní vernisáž 47. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice proběhla v úterý 28. 5. 2019 v Lidické galerii. Letošní ročník se konal pod záštitou ministra kultury, ministra zahraničních věcí, ministra školství, mládeže a tělovýchovy, České komise pro UNESCO, generálního ředitele Českých center, rektora Vysoké školy chemicko – technologické v Praze.

Pro letošní ročník bylo ve spolupráci s Českou komisí pro UNESCO vybráno téma CHEMIE s podtématy “Význam ohně pro lidstvo, Alchymie a alchymisté, Atom, Molekula, Sloučenina, Slavné objevy, Chemie ve všedním životě, Barvy kolem nás”. Proč chemie? Je to totiž již přesně 150 let, kdy světlo světa spatřila Mendělejevova periodická soustava prvků, jeden ze základních pilířů moderní chemie. Chemie se neoddiskutovatelně prolíná našimi životy a provází nás doslova na každém kroku. Výstava ukazuje, že i chemie může být inspirativní a zábavná. Návštěvníky překvapí kreativita, množství témat i vysoká kvalita prací.

 Do 47. ročníku bylo registrováno 15 336 prací ze 70 zemí světa, přičemž se svou účastí mohou pochlubit země jako Srí Lanka, Turkmenistán či premiérově Saudská Arábie.

Naše Bára Strojná ze 6.A a Jana Hopjanová  z 9.A získaly v soutěži nejvyšší ocenění – Medaili Lidické růže.

Gratulujeme!!!!!

J.Ch. 9.6.2019