Tři první místa v Memoriálu Hany Greenfieldové

Památník Terezín vyhlásil na rok 2019 XXV. ročník literární a XXIII. ročník výtvarné soutěže – Memoriálu Hany Greenfieldové se společným tématem JSEM TU BEZ RODINY.

Téma navazovalo na citát z knihy:

„Večer nikdy neusnul, dokud jsem nepřišel a nevyprávěl mu události z celého dne. O všechno jsme se dělili. Měli jsme s Blankou, mou ženou, umluveno, že si ho po válce vezmeme k sobě, že bude u nás studovat. Byl sirotek, pocházel z Plzně a starala se o něj teta. Vzorně se starala a měl ji rád jako matku.“

Citovaná vzpomínka vězně terezínského ghetta, pedagoga Rudolfa Fraňka z roku 1965 popisuje osud sirotka Honzy Treichlingera, který byl v době nacistické okupace českých zemí také internován v Terezíně. Stejně jako většina vězňů ghetta, ani on se nedožil osvobození.

Motto letošního  Památníku Terezín vyjadřuje situaci mnoha dětí, které ztratily rodiče a snaží se s touto nelehkou situací vyrovnat, navíc v nenormálních podmínkách.

Téma letošního ročníku nebylo vůbec jednoduché, soutěže se zúčastnilo 750 dětí ze 120 škol z celé republiky a i přesto naše trojice Robert Hopjan, Jana Hopjanová a Patricie Chrásková získali ocenění nejvyšší. Ceny byly předány v památníku v Terezíně dne 5. 6. 2019.

Gratulujeme!!!!!