ŽÁCI Z OPAVSKA A VÍTKOVSKA NAVŠTÍVILI SCIENCE CENTRUM VIDA

Technické muzeum a Science Centrum Vida v Brně, to byly dva cíle exkurze pro nadané žáky se zájmem o vědu a techniku. Více než tři desítky žáků ze škol na Opavsku a Vítkovsku vyrazili v úterý 20. listopadu, aby obohatili své školní vzdělávání o jiné formy výuky. Technické muzeum Brno jim nabídlo kromě prohlídkových okruhů zaměřených na historii sdělovací techniky (Od tamtamů k internetu) a vývoj řemesel (Ulička řemesel) také volnou prohlídku vystavené letecké techniky, automobilů a také motocyklů spojených s Velkou cenou Brna. Nechyběly zajímavost jako Edisonův fonograf nebo televizor Minitesla a další přístroje, ještě nedávno běžné v našich domácnostech. Kupodivu velký zážitek přineslo i setkání s klasickým ciferníkovým telefonem, který byl pro děti už velkou raritou.

Science Centrum Vida poskytoval zážitek už na vyšší technické a vědecké i zábavní úrovni. Kromě toho, že si tu děti mohly vyzkoušet například Archimédův šroub nebo pravděpodobný princip fungování Bermudského trojúhelníku, zúčastnily se také i zážitkových výukových programů zaměřených na biologii, fyziku a další obory.

Výpravu do Brna provázeli tři členové týmu MAP. Lucie Stanjurová ji hodnotila jako velice zajímavou. „Exkurzi pro nadané děti hodnotím velmi kladně, především pak návštěvu Science Centra Vida. Tady jsme se s účastníky mohli zúčastnit zážitkových výukových programů a na vlastní kůži a oči se blíže seznámit s různými obory. Měla jsem možnost účastnit se programu Můj mikrosvět, ve kterém jsme zkoumali pod mikroskopy různorodé vzorky a vyzkoušeli jsme si sestavit něco jako kutilský mikroskop a pracovali s ním,“ doplnila průvodkyně vzděláváním Lucie Stanjurová.

Milan Freiberg, PR manažer MAS Opavsko z. s.

Zdroj: Milan Freiberg, http://www.mapopavsko.cz/zaci-z-opavska-a-vitkovska-navstivili-science-centrum-vida/