Nejlepší práce v celostátní kampani – Nikotin víc bere, než dává ‼️

 U příležitosti Světového dne bez tabáku 31. 5. 2023 vyhlásil Státní zdravotní ústav v Praze celostátní kreativní kampaň pro děti.

Motto soutěže: Tabákové a nikotinové výrobky mají negativní vliv nejen na zdraví, ale například i na zemědělství a životní prostředí. Nikotin sice dokáže krátkodobě zlepšit soustředění nebo pozornost, ale za cenu toho, že se na něm postupně vytváří velmi silná závislost, ze které není snadné se dostat. Výrobci těchto produktů přicházejí na trh se stále novějšími výrobky, které jsou cílené na děti a mladistvé, kteří jsou nejohroženější skupinou. V této kampani zvítězila v kategorii jednotlivců práce naší Zuzany Švrčinové z 8.A, v kategorii třídních kolektivů pak uspěla práce 16 dětí z 7.A třídy.

Ke svým pracím žáci napsali i krátký komentář: 

Autor: Zuzana Švrčinová

Název práce: Kouření Vás zabíjí zevnitř

Kouření je podle mého názoru špatný zlozvyk, který nás může i zabít. Kouř z cigaret je mi velmi nepříjemný a sama nikdy kouřit nebudu. Věřím, že můj obrázek odradí alespoň  někoho od toho, aby kouřil. 

Kolektiv žáků 7. A Lucie Švrčinová, Dominik Jasinski, Bára Solnická, Marie Děnglová, Antonín Trupar, Soňa, Lily, Veronika Beranová, Monika Dvouletá, Adéla Zwingerová, Adéla Kašparčíková, Kristýna Kostková, Adam Bielik, Zuzana Švrčinová, David Raška, Veronika Žigová

Název práce: Kouření škodí zdraví i planetě 

Jsme žáci třídy 7. A, obrázek vytvářelo 16 dětí. Nejprve jsme vytvořili návrh na celkový obraz, pak jsme jej rozdělili na 16 dílů a začali kreslit. Každý kreslil svou část. 

Práce vystihuje nebezpečnost kouření, které škodí nejen lidem, ale i naší planetě. Na zemi jsou a vznikají nové tabákové plantáže, které zabírají ornou půdu. Při výrobě tabákových výrobků vznikají nebezpečné zplodiny. Samotné kouření ničí naše zdraví, má negativní vliv na náš mozek, plíce, srdce, cévy, způsobuje různé druhy rakoviny. Nejvíce je cigaretový kouř nebezpečný pro děti, které žijí v domácnostech kde rodiče doma kouří. Cigaretový kouř obsahuje nikotin, stejně jako elektronické cigarety či vapo. Tabákový průmysl je velký byznys. Bez kouření by na planetě bylo lépe.

Na facebooku můžete pro jejich práce hlasovat a díla pak mohou získat ještě cenu veřejnosti.

https://www.facebook.com/photo?fbid=597228405832865&set=pcb.597231785832527 https://www.facebook.com/photo?fbid=597227792499593&set=pcb.597231785832527 

J.Ch. Červen 2023