Legiovlak v Opavě

Dne 25.4. čekal žáky 6.A projektový den zaměřený na československé legie. Nejprve se ve škole dozvěděli o tom, co to legie byly, o jejich vojenských úspěších v 1. světové válce i o jejich významné roli  nejen při vzniku samostatného státu v říjnu 1918, ale i při mírových jednáních ve Versailles. Pak se vydali k Legiovlaku, který je po celý týden přistaven na nádraží Opava-východ. 

Legiovlak je věrnou replikou vojenského vlaku, s nímž si čs. legionáři v letech 1918–1920 razili cestu po Transsibiřské magistrále do Vladivostoku.Odborný výklad ve vlaku nám poskytl pan průvodce v replice legionářského stejnokroje. Provedl nás jednotlivými vagony a vysvětlil nám nejen k čemu sloužily, ale také k výkladu připojil spoustu zajímavostí a kuriozit. Žáci se tak seznámili nejen s obytným vagonem , tzv. těpluškou, kde legionáři bydleli, ale třeba také s lékařským vozem, obrněným vozem, krejčovskou dílnou či legionářskou poštou.

Žáci 7.B se rovněž vypravili na exkurzi do minulosti – na koleji 9 a 1/2 je čekal vlak nikoliv do Bradavic, ale vlak legionářů. Historický film v jednom z vagónů i diskuze s legionáři v dobových kostýmech všechny zaujala.

Eva Halfarová