Voda pro život poprvé v Opavě

30. 5. 2019 – Fotografie Voda pro život

TV Polar – reportáž z akce Voda pro život

12. června 2019, 11:13, Opava, Katka Geryková

https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000016311/voda-pro-zivot-poprve-v-opave

Základní škola Šrámkova v Opavě vyhlásila celostátní výtvarnou a literární soutěž pro mateřské a základní školy na téma Voda pro život. Děti se zamýšlely nad znečištěním moří i řek a také nedostatkem pitné vody. Součástí vyhlášení výsledků soutěže bylo také finále poháru O nejlepší pohybovou skladbu.

Soutěž s názvem Voda pro život vyhlásila opavská ZŠ Šrámkova v březnu u příležitosti Dne vody. Během dvou měsíců přišlo přes 750 výtvarných prací a víc jak 80 literárních ze všech koutů republiky. Společným tématem byla voda. Autoři nejlepších prací si teď přijeli do Opavy pro ocenění.

„Soutěž měla podtémata znečištění sladké, slané vody, znečištění moří a vůbec problematika pitné vody ve světě,“upřesnila ředitelka soutěže Jana Hopjanová Chrásková.

Poté začalo finále poháru O nejlepší pohybovou skladbu. Své choreografie předvedly tři stovky dětí z celé republiky. Týmy z jednotlivých škol soutěžily ve třech kategoriích podle věku. Organizátoři přidali letos i novou kategorii, kam se mohly přihlásit soubory sestavené  z tanečníků z různých škol.

„Tam nehodnotíme podle pravidel, ale pocitově, co zaujme porotu,“ řekla o nové kategorii organizátorka akce Daniela Kurečková.

V rámci speciální kategorie zatančili i tělesně postižení, kteří přijeli na parket na vozíku. Na konci skladby, kterou sami tanečníci pojmenovali Nespi a tancuj, se účinkující pokusili z vozíku vstát.

„Máme tady pár žáků, kteří se dostali teprve až během života na vozík, tak pro něj je ten pocit postavení se na vlastní nohy důležitý,“ vysvětlila autorka choreografie JanaMalivánková ze Střední školy F. D. Roosvelta v Brně

V ostatních kategoriích porota přísně posuzovala choreografii, provedený počet akrobatických prvků nebo techniku.

Nakonec se tři stovky všech tanečníků potkaly na parketu, aby pohybově ztvárnili píseň Voda má. Jejich snažení je zachyceno ve videoklipu.

https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000016311/voda-pro-zivot-poprve-v-opave